Kestävää ja Eettistä Muotia 2019

Anne Marie Schulz | Mainoskäytäntö | 4.4.2019 14.12
Litt mer bærekraftige materialer

Kestävää muotia ja eettinen kuluttaminen muotiteollisuudessa

Ainakin minulle ja varmasti monille muille herää kysymyys, että mikä on todellisuudessa kestävää muotia ja eettistä kuluttamista muodissa? Minulle tämä tarkoittaa, että muodin tuotannossa otetaan huomioon rakas maapallomme, sen kansa ja eläimet.

Kun kirjoittaa muoti ja eettinen kuluttaminen samassa lauseessa, se voi kuulostaa hieman ristiriitaiselta, koska olemme tottuneet että muotivaatteet vaihtuvat silmänräpäyksessä: se menee yhtä nopeasti kuin se tulee. Tämä niin sanottu "Fast Fashion" kulttuuri edesauttaa massatuotantoa, ylituotantoa ja liikakäyttöä. Pelkästään Suomessa syntyy vuosittain noin 70 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. 

Tiesitkö, että vaatteilla on sama hinta vuonna 2019, kuin 1980-luvulla? Tuntuu hullua ajatella tätä, sillä monet muut kustannukset, kuten ruoka oli halvempaa tällöin. Vaatefirmoilla on myös todella isot paineet pitää vaatteiden kulut alhaalla. Myös kuluttajat ovat alkaneet miettimään kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja vaatteissa. 

Tämän blogin pääpaino on käydä läpi materiaaleja, jotka ovat kestävämpiä ja ympäristöystävällisimpiä. Kun kiinnität näihin materiaaleihin huomiota seuraavan kerran vaatekaupoissa, teet ympäristöystävällisiä valintoja! Pienillä valinnoilla pääsee jo pitkälle. Blogin lopusta löydät meidän toimittajien valinnat vaatekappaleille, jotka ovat ympäristöystävällisiä, mutta myös trendikkäitä.

Litt mer bærekraftige materialer

Tencel (Lyocell)

Tencel on suhteellisen uusi ympäristöystävällinen tekstiili, joka on valmistettu eukalyptuspuista. Sen tuotanto on FSC- sertifioitu, mikä takaa kestävän metsänhoidon. Tencel:in tuotantoon tarvitaan paljon vähemmän kemikaaleja, kuin esimerkiksi viskoosi. Sen lisäksi, 100% tuotannon kemikaalesta voidaan käyttää uudelleen. Tencelin tuotantoon tarvitaan myös paljon vähemmän energiaa ja vaatii 10-20 kertaa vähemmän vettä kuin puuvilla. Tästä materiaalista tehdyt vaatteet ovat pehmeitä, kestäviä ja istuvat hyvin. Esimerkiksi tencelistä valmistetut housut ovat erittäin mukavat käyttää!

 

Viskoosi
Viskoosi on selluloosasta valmistettu tekstiilikuitu, ja siitä on tullut synonyymi rayonille ja keinotekoiselle silkille. Viskoosilla on tapana kutistua hieman pesussa ja kuiduista tulee kiharaa. Itsenään viskoosi ei ole kovin ympäristöystävällistä, mutta tämän päivän fast fashion on mahdollistanut että tätä materiaalia tuotetaan edullisesti, käyttäen vähemmän energiaa, vettä ja haitallisia kemikaaleja.

BCI Puuvilla
BCI tarkoittaa better cotton initiative - ohjelmaa, joka on tuonut yhteen viljelijöitä, kauppiaita, jälleenmyyjiä ja tuotemerkkejä saadakseen parempaa puuvillaa valtavirtaan ja pitkäaikasta muutosta puuvillamarkkinoilla. Puuvilla on ylivoimaisesti eniten käytetty materiaali vaatteissa (omistat varmasti puuvillaisen t-paidan), ja sen tuotanto ei ole ympäristöystävällistä, joten jos mahdollista, on hyvä valita BCI puuvillaa, jos vain mahdollista! 

Litt mer bærekraftige materialer

Villa

Villa on luonnonkuitu, joka on lähinnä peräisin lampaista, mutta tekstiilituotannossa se voi olla peräisin muista eläimistä, kuten angorasta ja kashmir -vuohista ja alpakasta. Villaa on käytetty pitkään sen kestävyyden ja lämpimyyden takia. Villaa myös pestään paljon vähemmän ja alhaisemmissa lämpötiloissa kuin muita vaatteita, mikä tekee siitä ympäristöystävällisemmän. Se on myös luonollinen, uusiutuva ja biohajoava. Villa on usein suosikki talvella, mikään ei ole parempaa kuin lämpöiset villasukat tai villapaita!

 

Litt mer bærekraftige materialer

Silkki

Silkki on erittäin monimutkainen materiaali valmista, mikä tarkottaa, että silkkiä käytetään lähes yksinoikeudella tekstiileissä. Se on luonnonmateriaali, joka on valmistettu silkkimaton proteiinikuidusta. Koska silkki on luonnon materiaali, se on biohajoavaa! Tiestikö, että voit lisätä sen kompostiin muiden ruuanjätteiden ja puutarhajätteiden joukkoon. Silkki on mukava kangas sillä se ei ole sähköinen, se imee kosteutta ja suojaa ihoa. Mikä parasta, silkkipaita on todella käytännöllinen ja se sopii monien eri vaatteiden kanssa. 

Toivon, että tämä pieni opas materiaaleista auttaa sinua valitsemaan parempia materiaaleja seuraavalla  ostoskerralla. Alle olen kerännyt suosikkini ympäristöystävällisistä ja kestävistä vaatteista.

Kiinnostava?

Jaa tämä blogi kavereidesi kanssa!

KOMMENTOI BLOGIA